Забележителности

Остър камък

Според преданието селото е възникнало през турско време и е имало 16 махали, през 1966 г. името е осъвременено на Остър камък . Един от най-важните и интересни обекти тук са долменът "Каменната къща", който се намира в дясно от пътя към селото, на ок. 500-700 м от връх Остър камък. Долменът има запазени само три от стените, като лицевата плоча е липсвала още през 50-те години на 20 век. Долмените са забележителни паметници на тракийската култура и са разпространени само в Странджа, Сакар и съвсем малко в Източните Родопи в района на рида Хуйлата, при селата Остър камък, Иваново и Брягово. Учените са установили,че в м. Черковище, на 2 км южно от Олу дере е съществувало римско селище. На самия връх Остър камък се намират изобилно парчета от съдове и замазка на жилища, които позволяват да се каже,че там е имало живот още към 10 в. пр. н.е., а в самото село се намира вековен дъб, за който се смята, че е на 700 години панаири.

Извора на Белоногата

Символ на община Харманли е чешмата – Извора на Белоногата, до която се намира и статуята на Гергана. Легендата за героичната постъпка на младата Гергана е обезсмъртена от Петко Славейков в неговата творба - „Изворът на Белоногата“. Част от творбата е написана върху самата чешма.

Гърбавия мост

Друга забележителност в града е мраморния мост наречен още „гърбавия мост“. Той е построен през 1585г. от турски везир, а посвещението върху него гласи „Светът е мост, по който минава и краля и сиромаха“. На брегът на Харманлийската река се намират и останките от странноприемница в арабски стил. Интерес представлява и църквата „Св. Иван Рилски“.

Дефилето

В община Харманли можете да видите и няколко природни забележителности като водопадите в районите Кюмюрлука и Куру дере,. Там се намира и защитената област – Дефилето.
Пишете ни!